MightyText

Verstuur SMS en WhatsApp berichten vanaf je computer

Vorige week kreeg ik een leuke vraag van een vrouw die haar computer met een hoofdmuis bedient: ik gebruik WhatsApp via mijn computer maar niet iedereen heeft WhatsApp. Kan ik ook een sms via mijn computer sturen?

Geen idee eigenlijk, maar leuk om uit te zoeken. En wat blijkt? Geen probleem. In ieder geval niet als je een Android telefoon hebt en de muis kunt gebruiken…

Gratis SMS

Ik kan me herinneren dat er vroeger websites waren waar je 1 of 2 gratis smsjes per dag mocht sturen. Maar dat blijkt een achterhaald concept, ik heb ze niet meer kunnen vinden. Nadeel daarvan was ook dat je adresboek niet in je browser verscheen, dus moest je alle nummers overtypen. Ook werden ze niet vanaf je eigen telefoonnummer verzonden, dus moest je niet vergeten je eigen naam te vermelden in de sms. Het was niet ideaal… maar wel gratis!

Mobizen

Toen bedacht ik dat je een Android telefoon ook vanaf een computer kunt besturen. Via bijvoorbeeld het programma Mobizen kun je het scherm van je telefoon op je computer zien en met je muis helemaal bedienen. Een mooi concept, maar sommige handelingen zijn toch echt handiger met je vinger op een telefoon dan met een muis op een computer. En deze vrouw wilde eigenlijk alleen de sms gebruiken, de rest van de telefoon had ze niet nodig.

MightyText

En toen bleek dat er een nieuwe mogelijkheid is ontstaan: een combinatie van een app op je Android telefoon en een plugin in de browser van je computer. Die communiceren met elkaar, zodat je contacten en smsjes keurig op je computerscherm verschijnen. De verstuurde smsjes gaan ook gewoon van je belbundel af en zijn ook in je telefoon weer terug te vinden.

De app die ik erg mooi vind heet MightyText. Het is eenvoudig te installeren en ziet er overzichtelijk uit op je scherm. Je krijgt zelfs op je computer een melding als je een nieuwe sms hebt ontvangen of als je gebeld wordt! Om de telefoon te beantwoorden moet je helaas alsnog je telefoon opnemen, dit kan (nog?) niet vanuit de browser. Ook handig is dat je in je browser kunt zien hoe vol de batterij van je telefoon is.

Vanaf je computer kun je met een gewoon toetsenbord een sms versturen, maar ook met een onscreen toetsenbord. Zo’n toetsenbord op je scherm kun je dan weer bedienen met je ogen, een hoofdmuis, een joystick, één of twee knoppen, etc.
Op die manier wordt sms’en voor veel meer mensen toegankelijk.

Het werkt als volgt:

Gebruik hiervoor Google Chrome, Firefox, Safari, Opera of Internet Explorer.

Deze app werkt alleen met een Android telefoon.

WhatsApp vanuit de browser

Erg handig om op een gewoon toetsenbord je WhatsApp berichten te kunnen typen! Zowel voor gebruikers zonder beperking als voor mensen die door een beperking niet op het scherm van een telefoon kunnen typen.

Het werkt als volgt:

 • zorg dat je de nieuwste versie van WhatsApp geïnstalleerd hebt op je telefoon.
 • in het menu van WhatsApp vindt je de optie “WhatsApp Web”.
 • daarachter vindt je de instructie: bezoek web.whatsapp.com op uw computer en scan de QR code. Nadat je dat gedaan hebt, wordt je direct ingelogd. Je kunt meteen berichten sturen en de berichten die je op je telefoon gekregen hebt in je browser lezen.

Gebruik hiervoor Google Chrome, Mozilla Firefox of Opera. Met Safari kun je een beperkt aantal functies gebruiken.

Je hebt hiervoor wel een Android telefoon, een Windows Phone 8.0 of 8.1 of een Blackberry telefoon nodig. Gelukkig kun je voor niet al te veel geld een eenvoudig model kopen.

Apple

Helaas heeft Apple een behoorlijk gesloten systeem, waardoor dit soort web-alternatieven niet of nauwelijks beschikbaar zijn voor gebruikers van een iPhone, iPod en iPad.

WhatsApp schijnt momenteel aan een versie voor gebruikers van de iPhone te werken, maar dit is nog niet officieel bevestigd.

Voor het versturen en ontvangen van SMSjes vanuit een browser zijn er nauwelijks alternatieven voor Apple. Als je een computer én een telefoon of tablet van Apple hebt, kunnen je iMessage berichten gesynchroniseerd worden. Informatie over iMessage: http://www.apple.com/nl/ios/messages/
Voor gebruikers van een computer met Windows naast hun iPhone is er geen alternatief.

Niet zonder muis

Opmerking voor screenreadergebruikers: helaas is zowel MightyText als de webversie van WhatsApp totaal ontoegankelijk zonder muis.Mocht je een app plus website weten die wel bruikbaar is, dan hoor ik dat graag via een reactie onderaan deze pagina.

Conclusie 

Heb je een Android telefoon en een Windows of Apple computer, dan kun je vanuit je browser smsjes versturen en WhatsApp gebruiken. Gewoon met je toetsenbord of in combinatie met speciale hulpmiddelen. Handig!

5 comments:

  1. Hallo Bart, of er simkaarthouders voor de pc zijn weet ik niet, nooit van gehoord.
   Maar als je je telefoon vanaf een PC wilt bedienen dan zijn er wel mogelijkheden. Via bijvoorbeeld TeamViewer of Mobizen (en er zijn nog veel meer soortgelijke diensten) kun je het scherm van je (Android) telefoon op je PC zien en daarmee je hele telefoon bedienen vanaf je computer. Meer info hierover vindt je als je bijvoorbeeld zoekt op “mirror android pc”.
   Voor iPhones is dit helaas niet mogelijk op zo’n manier.
   Groet, Jikke

Geef een reactie