Ondersteunde Communicatie

Wanneer iemand niet kan praten en op een andere manier duidelijk moet maken wat hij wil of denkt, is er sprake van “ondersteunde communicatie”.
Het gaat dan om alles wat kan helpen bij het communiceren: gebaren, echte voorwerpen als verwijzer gebruiken, symbolen of foto’s op papier, afbeeldingen op een apparaat zoals een tablet, spraakcomputer, oogbestuurde computer, etc.

Als specialist ondersteunde communicatie kan Jikke ondersteuning geven in het kiezen van het juiste communicatiehulpmiddel, het invullen van het vocabulaire en het leren werken ermee. Hierbij krijgt niet alleen de gebruiker instructie, maar ook de mensen om de gebruiker heen. Communicatie is immers geen éénrichtingsverkeer!

Door haar achtergrond als ergotherapeut heeft Jikke ruime ervaring met bijkomende motorische, auditieve, visuele en verstandelijke beperkingen. Er zijn allerlei mogelijkheden om ondanks deze beperkingen toch te (leren) communiceren. Jikke kan u adviseren over de meest geschikte oplossing in uw situatie.