infrarood treintje

Machinisten en conducteurs opgelet!

Wie komt er spelen met de houten treinbaan? Iedereen kan meedoen! 
Ook als je je handen niet goed kunt gebruiken kun je lekker spelen. Het vergt alleen wat meer creativiteit en vaak meer voorbereiding van de omgeving. 
Gelukkig kwam de Lidl in deze sinterklaastijd met leuke treintjes voor de houten treinbaan die via een IR (infrarood) afstandsbediening aangestuurd kunnen worden. En dat betekent dat het ook via de Tobii of een andere oogbesturingscomputer kan. 

Samen met Kim Rabbie van baauwopmij ben ik aan de slag gegaan om een paginaset voor Communicator te maken, de software die op vrijwel elke Tobii draait. 
Via de paginaset kun je uiteraard met je ogen het treintje besturen: vooruit, achteruit, stoppen, lampen aan- of uitdoen en een soort mislukte toeter laten klinken. 
Maar er zijn ook woorden aan toegevoegd zodat je tijdens het spelen ook kunt praten over wat er gebeurt of over wat er zou moeten gebeuren. Kernwoorden zoals: stop, rijden, afblijven, wie, waar, ik en jij. En ook randwoorden zoals trein, brug, rails, hijskraan en spoorwegovergang. Tevens een pagina met woorden om te vertellen wat je ervan vindt. 
Tik tijdens het spelen gewoon de woorden aan op het scherm van de computer, zo leert je kind vanzelf welke woorden er staan en hoe je ze kunt gebruiken. 
En mocht je kind steeds “afblijven!” zeggen als je aan zijn computer zit, print de pagina’s dan uit. Dan kun je toch blijven modelleren (voordoen)!  

kernwoordenpagina met bedieningsknoppen voor de treintjes

Nóg leuker wordt het natuurlijk als er nog een tweede treintje op het spoor rijdt en je elkaar achterna kunt zitten of elkaar kunt proberen te dwarsbomen (of samenwerken natuurlijk). Haal je speelgoeddiertjes erbij en laat de trein naar de dierentuin rijden. Pak een speelgoedauto erbij en laat de mensen overstappen van de auto in de trein. Of laat de auto stilstaan op de spoorwegovergang en roep via de woorden op het scherm “kijk uit!”
Of, om in het thema van sinterklaas te blijven, til kleine cadeautjes op met een hijskraan en vervoer ze verder per spoor. 

De paginasets voor zowel het groene als het rode treintje en de IR afstandsbediening is hier te downloaden:

Uiteraard kun je de paginaset ook gebruiken voor een IR treintje van een ander merk (Brio, Eichhorn, Thomas de Trein hebben dit meestal ook in het assortiment). Dan moet je alleen de IR code zelf even koppelen.

Veel plezier ermee! 

Geef een reactie