Ik wil je iets vertellen

Ik wil je iets vertellen

Stel: je kunt niet praten, niet schrijven of lezen. Maar je wilt wel graag meepraten met de mensen om je heen. Je hebt een spraakcomputer waarin 50 woorden en zinnen staan en daar moet je het mee doen. Als een woord niet in de spraakcomputer staat, kun je het niet zeggen. Je wilt wel van alles vertellen maar je hebt de woorden er niet voor. Zou je nog proberen om een gesprek te starten? Of zou je je gewoon maar terugtrekken in jezelf en wachten tot iemand een vraag stelt waar je wél een antwoord op kunt geven?

Je kunt je voorstellen dat het erg belangrijk is dat je voldoende woorden tot je beschikking hebt. En dat die woorden passen bij jouw situatie.
Dit kan gewoon een multomap met papieren bladen met symbolen zijn of een spraakcomputer waarin je makkelijk meerdere pagina’s kunt maken die naar elkaar verwijzen. Je tikt op het scherm een woord of zin aan en de computer spreekt dit uit.
Daarnaast moet je natuurlijk leren om die woorden te gebruiken, dat gaat niet vanzelf.
Maar het vullen en bijhouden van zo’n systeem is nog niet zo eenvoudig: vaak ontbreekt hiervoor de kennis, vaardigheden of de tijd.

Vorige week volgde ik een interessante cursus van RDG Kompagne over het inrichten van dynamische systemen. Spraakcomputers dus. Ik werk als ergotherapeut al geruime tijd met mensen met spraakcomputers en ik was nieuwsgierig wat deze cursus me zou kunnen brengen.
Tijdens de cursus hadden we het over de vele keuzes die je moet en kunt maken als je zelf een spraakcomputer inricht. Kies je een kant en klare set met woorden, of maak je het helemaal zelf? Hoeveel woorden gebruik je en hoe groepeer je ze? Maak je gebruik van symbolen, foto’s, kleuren of letters? Of een combinatie? En zo zijn er nog veel meer keuzes die je moet maken om tot de ideale inrichting te komen.
Gelukkig bood de cursus ook veel antwoorden en bruikbare tips. Daarnaast was het leuk om ervaringen op dit terrein uit te wisselen met de andere cursisten. Tijdens de cursus bleek duidelijk: een spraakcomputer inrichten is echt maatwerk.
Ontbreekt jou de kennis, vaardigheden of de tijd om zelf een spraakcomputer in te richten? Neem dan eens contact met me op, ik kan je ermee helpen!

 

Geef een reactie