Een iPad? Dat kan mijn kind toch helemaal niet?!

Nou, het zal je verbazen! Er kan ontzettend veel, ook voor mensen waar je het niet bij zou verwachten. Je hoeft er helemaal niet voor te kunnen lezen of schrijven. Je hoeft er geen ingewikkelde software voor te leren bedienen. En je hebt niet veel meer voor nodig dan een tablet (zoals een iPad of een Android tablet) een een paar gratis apps. Kijk maar eens naar dit filmpje van SWZ Zonhove:

Vandaag was ik bij een netwerkmiddag, georganiseerd door SWZ Zonhove, voor mensen die werken in het veld van EMB en ICT. EMB staat voor Ernstig Meervoudig Beperkt. En ICT, dat weten we allemaal wel. Toch? Nou, ook weer niet helemaal. Want bij ICT wordt al gauw veel te ingewikkeld gedacht. Dat je daar dure computers bij nodig hebt bijvoorbeeld. Of dat degene die de computer bedient wel een muis moet kunnen vasthouden. Of dat als je niet snapt hoe het scannend bedienen van een computer of iPad werkt, je er dan niet mee kunt werken.
Gelukkig is dit allemaal niet waar. Natuurlijk is het uiteindelijk niet voor iedereen weggelegd. Er zijn best mensen die het uiteindelijk niet kunnen of niet leuk vinden. Maar voor heel veel mensen, juist óók degenen met een meervoudige beperking, is het wél mogelijk.

Er zijn veel programma’s voor de computer die al met 1 knop te bedienen zijn. Je kunt het bijvoorbeeld zó instellen dat de muziek steeds na 10 seconden stopt, en als de gebruiker op de knop drukt, de muziek weer 10 seconden verder speelt. Dit werkt heel goed bij gebruikers die een hele korte aandachtsspanne hebben.
Ook oogbediening wordt steeds gebruikelijker en meer betaalbaar. Je hoeft daarmee niet meteen een tekstdocument te typen, je kunt er ook al muziek mee maken op een piano. Of nog eenvoudiger: met je ogen mooie gekleurde lijnen op het scherm tekenen. Of balletjes laten opspringen.
Op een tablet kun je bijvoorbeeld een grote gitaar of xylofoon starten, die je met heel weinig handfunctie ook al kunt bedienen. Of met een grote knop.
De techniek is er en wordt steeds betaalbaarder.

Laat je niet begrenzen door je fantasie. Ga zelf op onderzoek uit of laat mij meedenken. Er kan meer dan je denkt!

One comment:

Geef een reactie